delissimo (delissimo) wrote in foodclub_ru,
delissimo
delissimo
foodclub_ru

Закарпатський банош з шкварками і бринзою/ Transcarpathian Banosh

Всі пости про закарпатську кухню я буду писати на українській мові ( я думаю ви не проти), звичайно перекладатиму на російську та англійську для всіх хто читає мій блог. Мені так зручніше, дякую вам за розуміння :)
БАНОШ! Без цієї страви я не уявляю закарпатську кухню. Воно начебто просте, але являє собою в приготуванні цілий ритуал. По-перше банош готують тільки чоловіки (у нас так прийнято), чоловіки (вівчарі), саме вони готували банош. По-друге банош не можна готувати на плиті, я розумію що не кожен може дозволити собі поставити казанок на балконі, але повірте, якщо ви готували банош на плиті це не банош, а варіація на тему. Страва готова тоді, коли на стінках казана з'являються крапельки масла, і банош легко ковзає по стінках, тоді говорят що «банош танцює». Банош готують на сметані, він повинен бути трохи кисленьким, на вершках (тим більше магазинних) буде зовсім не те. Вважали що сметана повинна стояти 3 дні. Ця страва часто готувалася в гуцульських сім'ях оскільки, сім'я складалася з 6 і більше осіб, вона ситна і поживна. Якби у мене була можливість я б вас всіх запросила на справжній закарпатський банош з шкварками і бринзою, на свіжому повітрі де небудь у горах. Приємного вам апетиту!

IMG_4154



IMG_4172

IMG_4198

Пропорції такі 50гр кукурудзяного бороша на 250 мл сметани, сіль (це на 1 порцію)

Бекон або сало 50-60 гр
бринза 30 гр

Довести сметану до кипіння, тоненько всипати борошно постійно помішуючи (щоб не утворилися грудочки), посолити. Готувати на маленькому вогні (на вугіллі), він повинен бути середньої густоти, як манка, але не дуже густий. Коли банош готовий на стінках утворюються крапельки жиру.

Сало порізати на кубики і обсмажити.

Банош подавати з шкварками і бринзою!






Без этого блюда я не представляю закарпатскую кухню. Оно вроде простое, но представляет собой в приготовлении целый ритуал. Во-первых банош готовят только мужчины ( у нас так принято), мужчины (пастыри), именно они готовили банош. Во-вторых банош нельзя готовить на плите, я понимаю что не каждый может позволить себе поставить казан на балконе, но поверте, если вы готовили банош на плите это не банош, а вариация на тему. Блюдо готово тогда, когда на стенках казана появляются капельки масла, и банош легко скользит по стенкам, тогда говрят что «банош танцует». Банош готовят на сметане, он должен быть немного кисленьким, на сливках (тем более магазинных) будет совсем не то. Считали что сметана должна стоять 3 дня. Это блюдо часто готовилось в гуцульских семьях поскольку, семья состояла из 6 и больше человек, оно сытное и питательное. Если бы у меня была возможность я бы вас всех пригласила на настоящий закарпатский банош с шкварками и брынзой, на свежем воздухе где-нибудь в горах. Приятного вам апетита!

IMG_4172
IMG_4198

Пропорции такие 50гр кукурузной муки на 250 мл сметаны, соль (это на 1 порцию)

Довести сметану до кипения , тоненько всыпать муку постоянно помешивая (чтобы не образовались комочки), посолить. Готовить на маленьком огне ( на углях) , он должен быть густоватой консистенции, но не очень. Когда банош готов на стенках образуются капельки жира.

Сало порезать на кубики и обжарить.

Банош подавать с шкварками и брынзой!





IMG_4172

IMG_4198

Without this dish, I can not imagine Transcarpathian cuisine. First of all banosh prepared only by men In second banosh can not cook on the stove, I understand that not everyone can afford to put the cauldron on the balcony, but believe if you banosh cooked on the stove it is not banosh, it is a variation on a theme. The dish is ready when oil drops appears on the walls of cauldron , and banosh glides along the walls, then say that "banosh dancing." Banosh cooked with sour cream, it should be a bit. If I had the chance I would have invited you all to taste the Transcarpathian banosh with bacon and cheese, among mountains on the fresh air. Enjoy it!

corn flour 50g
sour cream 250 ml
salt

Bacon or lard 60 g
salty cheese 30 g

Bring the sour cream to a boil, pour a thin flour, stirring constantly (that did not form lumps) and salt. Cook over low heat (coals), it should be of medium consistency, but not much.. When banosh is ready on the walls appears drops of fat. Fry the bacon until golden brown. Serve banosh with bacon and cheese.


Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 32 comments