delissimo (delissimo) wrote in foodclub_ru,
delissimo
delissimo
foodclub_ru

Pečené vepřové koleno s dušeným zelím / Чешское колено с тушеной капустой

Рецепт «чеського коліна» я привезла з Праги, але не з фешенебельного ресторану, а з невеличкого кафе далеко від центру Праги. Ми навідалися в це кафе вже ввечері і були страшенно голодні. Хоча я куштувала коліно багато разів, кожного разу воно на смак зовсім інше. Ми замовили «вепрове коліно», гострі реберця і багато пива. Оскільки відвідувачів не було , я пішла шукати кухню. Представилася кулінарним оглядачем з України і напросилася дивитися на приготування цього дива. Чеська дуже схожа з українською мовою, тому проблем у спілкуванні у нас не виникло. До речі він дуже здивувався коли почув, що деякі кухарі додають імбир в маринад, адже це зовсім не чеська приправа, а він, як я зрозуміла, старається зберегти автентичність страви. Це не класичний рецепт, а один з варіантів приготування чеського коліна в Празі. Гануш (так звуть кухаря) також навчив мене готувати тушену капусту. Дякую йому гарно! Запивали ми це все пивом "Gambrinus" і "Krusovice Cerne". Це фантастично смачно. Приємного вам апетиту.

IMG_4500



IMG_4526

Коліно з передньої ноги - 2 кг

Маринад :

темне пиво - 2 л ("Krusovice Cerne")
яблока кислі - 500 гр
цибуля 2 шт
мускатний горіх 0,5 ч.л.
перець духмяний - 10 шт
чорний перець горошком 10 шт
лавровий лист 3 шт
сіль

Часник для коліна - 10 зубчиків
мед - 3 ст.л.
гірчиця (солодка) - 2 ч.л.
сіль

Капуста 1 шт
цибуля 1шт
яблуневий оцет 1 ст.л.
цукор 1 ст.л.

Цибулю і яблока нарізати тонкими скибками, додати решта інгрідієнтів , покласти коліно і маринувати ніч (10-12 годин).
Каструлю поставити на вогонь ( там де маринад і коліно), довести до кипіння і готувати на маленькому вогні 2 години.
Далі вийняти коліно (трохи остудити). Зробити маленькі розрізи і вставити туди часник (попередньо порізати). Натерти коліно меленим чорним перцем і сіллю. Змішати мед з гірчицею і трохи змазати коліно. Поставити в духовку на 130 С на 1 годину. Далі підняти температуру до 200 С , змазати медом і гірчицею, запікати ще приблизно 30 хв( щоб підрумянилася скоринка).

Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити до золотистого кольору. Додати паприку і нашинковану капусту, смажити ще 5 хв. Далі додати яблока ( 200 гр) з відвару і долити яблуневий оцет , випарювати 10 хвилин. Тушити капусту постійно додаючи трохи відвару (випарювати -додавати), до мякості капусти. Додати цукор і потушити ще 10 хв на маленькому вогні.

Коліно подавати з капустою і пивом!





Рецепт «чешского колена» я привезла из Праги, не из фешенебельного ресторана, а из небольшого кафе далеко от центра Праги. Мы отправились в это кафе уже вечером и были очень голодны. Хотя я пробовала колено многократно, каждый раз оно на вкус совсем другое. Мы заказали «Вепрове колено», острые ребрышки и много пива. Поскольку посетителей не было, я пошла искать кухню. Представилась кулинарным обозревателем из Украины и напросилась смотреть на приготовление этого чуда. Чешский очень похож на украинский язык, поэтому проблем в общении у нас не возникло. Кстати, он очень удивился когда услышал, что некоторые повара добавляют имбирь в маринад, ведь это совсем не чешская приправа, а он, как я поняла, старается сохранить аутентичность блюда. Это не классический рецепт, а один из вариантов приготовления чешского колена в Праге. Гануш (так зовут повара) также научил меня готовить тушеную капусту, которую и подал к колену. Спасибо ему большое! Запивали мы эту вкуснятину пивом "Gambrinus" и "Krusovice Cerne". Это фантастически вкусно. Приятного аппетита.

IMG_4526
Колено с передней ноги - 2 кг

Маринад:темное пиво - 2 л ("Krusovice Cerne")
яблоки кислые - 500 гр
лук 2 шт
мускатный орех 0,5 ч.л.
перец душистый - 10 шт
черный перец горошком 10 шт
лавровый лист 3 шт
соль

Чеснок для колена - 10 зубчиков
мед - 3 ст.л.
горчица (сладкая) - 2 ч.л.
соль

Капуста 1 шт
лук 1шт
паприка 1 ч.л.
яблочный уксус 1 ст.л.
сахар 1 ст.л.

Лук и яблоки нарезать тонкими ломтиками, добавить все ингредиенты для маринада, положить колено и мариновать ночь (10-12 часов).Кастрюлю поставить на огонь (там где маринад и колено), довести до кипения и готовить на маленьком огне 2 часа.Далее вынуть колено (немного остудить). Сделать маленькие разрезы и вставить туда чеснок (предварительно порезать). Натереть колено молотым черным перцем и солью. Смешать мед с горчицей и немного смазать колено. Поставить в духовку на 130 С на 1 час. Далее поднять температуру до 200 С, опять смазать медом и горчицей, запекать еще примерно 30 мин (чтобы подрумянилась корочка).
Лук нарезать полукольцами и обжарить до золотистого цвета. Добавить паприку и порезанную капусту, жарить еще 5 мин. Далее добавить яблоки (200 гр) из отвара и долить яблочный уксус, выпаривать 10 минут. Тушить капусту постоянно добавляя немного отвара (выпаривать-добавлять), до мягкости капусты. Добавить сахар и потушить еще 10 мин на маленьком огне. (жидкости почти не должно быть). Приятного аппетита :)

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 35 comments